Sen todellisen arvon huomaa vasta, kun jotain ikävää tapahtuu

SAK kertoi viime viikolla palkankorotustavoitteekseen 10 % ja maanantaina Teollisuusliitto ilmoitti ensimmäisistä työtaistelutoimista. Työtaistelutoimilla on tarkoitus vauhdittaa työehtosopimusneuvotteluja ja toteutuakseen ne vaativat jäsenistön laajan tuen; työntekijät yhdessä asettuvat puolustamaan työehtoja ja asetettuja tavoitteita.

Iltasanomien toimittaja Timo Haapala kirjoitti 18.11. kolumnissaan liiton jäsenten karkaavan työttömyyskassojen yksilöjäseniksi varmistaakseen ansioturvan mutta mainitsematta jäi, mitä liiton jäsenenä todellisuudessa saa. Liitot toteuttavat edelleen samaa periaatetta, kuin aikanaan ammattiyhdistysliikkeen alkaessa – yksinkertaisuudessaan ne kokoavat saman työpaikan tai toimialan palkansaajat yhteen työsuhteen ehtojen parantamiseksi. Ammattiliittojen jäsenet valitsevat joukostaan edustajat neuvottelemaan työnantajapuolen kanssa. Tämä on todettu tasapuolisemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi, kuin että jokainen palkansaaja neuvottelisi itse omat työehtonsa ja palkkansa. Työehtosopimuksilla turvataan työntekijöiden, mutta myös työnantajien, tasapuolinen kohtelu.

Liitot valvovat työehtosopimusten noudattamista ja työpaikoilla valitut luottamusmiehet toimivat paikallisella tasolla erimielisyyksien ratkomiseksi. Jos työntekijälle herää kysymyksiä koskien työehtoja tai ilmenee ongelmatilanteita, voi hän kääntyä luottamusmiehen puoleen, joka koulutuksensa ja osaamisensa myötä on paremmassa neuvotteluasemassa yksittäiseen työntekijään nähden. Mikäli erimielisyydet eivät ratkea työpaikalla tai työntekijä- ja työnantajaliittojen välillä, voidaan asia ratkaista viime kädessä oikeusteitse, jolloin jäsen voi saada liitolta oikeusapua. Liiton jäsenyyttä voikin verrata vakuutukseen – sen todellisen arvon huomaa vasta, kun jotain ikävää tapahtuu.

Työehtosopimusneuvotteluissa asetettujen tavoitteiden toteutumiseksi on tärkeää, että työpaikoilla järjestäydytään yhteiseen ammattiliittoon. Ilman järjestäytynyttä palkansaajakenttää työnantajapuoli voi alkaa sanella itselleen edulliset ehdot, jolloin yksittäisen työntekijän kyky puolustaa itseään jää työnantajakoneiston jalkoihin. Neuvottelut pyritään aina viemään läpi yhdessä sopien mutta ristiriitojen noustessa liian suuriksi, voi olla joskus tarpeen käyttää myös joukkovoimaa – ja tähän tarvitaan työntekijöistä jokaista.

Työttömyyskassat siis turvaavat ansioturvan työttömäksi joutuessa, mutta ne eivät turvaa työehtoja työpaikan säilyessä.

(Julkaistu Keski-Uusimaassa 24.11.2024)