Kunnan tehtävä vastuullisia hankintoja

Laki ei suurimpienkaan hankintojen, jotka ylittävät EU:n kynnysarvon, osalta vaadi kuntaa selvittämään tarjoajien ympäristövaikutusten hallintaa koskevia toimenpiteitä tai käyttämään mallina nk. elinkaarikustannusta. Kunta voi pyytää tarjoajalta selvitystä palvelun suorittamisessa toteutettavista ympäristövaikutusten hallintaa koskevista toimenpiteistä. Kunta voi myös laskea palvelulle elinkaarikustannuksen, joka käsittää hankintakustannukset, käyttökustannukset, huoltokustannukset sekä kierrätys- ja jätevaiheen kustannukset ja muut rakennusurakoiden, tavaroiden tai palvelujen elinkaaren aikaiset kustannukset sekä ulkoiset ympäristövaikutukset ja hankinnan kohteeseen sen elinkaaren aikana liittyvät kustannukset.

Maapallon kantokyky on rajallinen ja meidän tulee huolehtia siitä, että myös tulevilla sukupolvilla on vähintään yhtä hyvät toimintamahdollisuudet kuin meillä on. Päätöksiä on siis tehtävä kestävästi luonnon kantokyvyn rajoissa ja tarkasteltava päätösten vaikutuksia esimerkiksi työhyvinvoinnissa. Kunta on suuri toimija ja päätösten vaikutusten arvioinnissa tulee ottaa huomioon myös palveluiden ja tuotteiden ekologiset ja sosiaaliset vaikutukset. Kunnan on toiminnallaan edistettävä luonnonvarojen kestävää käyttöä ja toisaaltava estettävä ympäristön pilaantumista muun muassa vesistöjen, ilman ja maaperän suojelulla, ilmastonmuutoksen hillitsemisellä ja luonnon monimuotoisuuden vaalimisella. Sillä on vastuu sen tuotteiden ja palveluiden vaikutuksista ympäristölle koko niiden elinkaaren ajalta. Kunnan on lisäksi huomioitava päätöksissään kunnan henkilöstö ja sen hyvinvointi sekä tarkasteltava päätöstensä vaikutuksia alihankintaketjuun, tuotantolaitosten lähiympäristöön ja asiakkaisiin.

Mielestäni 2010-luvulla kunnan pitäisi pyytää ja ottaa huomioon edellämainitut asiat kaikissa hankinnoissaan. Mikäli näin ei tehdä, ei lain tavoite kestävien hankintojen edistämisestä kunnan osalta hankinnoissa täyty.

(Julkaistu Keski-Uusimaassa 03/2017)