Viime kesänä saimme jälleen nauttia kävelykadun monipuolisesta kulttuuritarjonnasta, kun lukuisat toimijat viihdyttivät ja osallistuttivat kuntalaisia yhteiseen ilonpitoon. Lapset soittivat yhdessä apinaorkesterissa ja tanssit veivät pyörteisiinsä. Taide koskettaakin meitä jokaista. Se voi herättää sekä positiivisia että negatiivisia tuntemuksia, hyvänä esimerkkinä mainittakoon kaupungin paraatipaikalla ylväänä kohoava Järvenhaltija.
Taide voi tarjota myös kokemuksen merkityksellisyydestä ja yhteenkuuluvuudesta. Kun ihmiset tekevät taidetta yhdessä osallistumalla, yksilön ääni tulee kuulluksi ja taiteella on vaikuttavuutta jo prosessin aikana, eikä ainoastaan lopputuloksessa.
Taiteesta voi nauttia edullisesti kuka tahansa, kun siihen annetaan mahdollisuus. Jo pienet lapset nauttivat taiteesta ja ovat aktiivisesti mukana osallistumassa muun muassa tanssin, musiikin ja kuvataiteen parissa. Siksi onkin tärkeää, että varhaiskasvatuksessa ja kouluissa tehdään aktiivista taidekasvatusta, joka otetaan osaksi jokapäiväistä toimintaa. Taiteen vieminen lasten ja nuorten keskuuteen lisää taiteen kulutusta ja madaltaa kynnystä osallistumiseen, kun taide on helposti saatavilla kaikille maksutta perhetaustasta riippumatta. Kouluissa ja päiväkodeissa taiteen osallistava toiminta on luontevaa, sillä lapset luonnostaan osallistuvat ja heittäytyvät yhteiseen tekemiseen.
Tutkimukset osoittavat, että taidetta kuluttavat osallistuvat muita herkemmin myös muuhun yhteisölliseen toimintaan. Erityisesti nuorten, mutta myös muiden ikäryhmien, osalta tätä kannattaa tukea, sillä yhteisöllisyys on länsimaistumisen myötä vähentynyt voimakkaasti ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria on yhä enemmän. Syrjäytymisen vähentäminen on aikamme suuria haasteita ja yhteisöllisen taiteen ja kulttuurin keinoin voidaan saavuttaa näitä päämääriä, mikäli tätä kautta onnistutaan myös muun yhteisöllisen toiminnallisuuden ja osallisuuden lisäämisessä.
Taloudellinen panostaminen kulttuuriin ja taiteeseen kannattaa siis jo pelkän ennaltaehkäisynkin näkökulmasta. Taloudellisen resurssin lisäämiseksi tarvitaan kuitenkin erityisesti poliittista tahtoa; kunnissa on lisättävä taiteen ja kulttuurin rahoitusta ja edistettävä niiden jalkauttamista varhaiskasvatukseen ja kouluihin. Päätöksenteon on aina perustuttava tutkittuun tietoon ja laadukkaaseen valmistelutyöhön, ja taiteen ja kulttuurin osalta ei ole mitään epäselvyyttä, etteikö panostaminen ja taidekasvatuksen kehittäminen yhteisöllisyyttä tukevaksi toiminnaksi kannattaisi.(Julkaistu Keski-Uusimaassa 24.2.2025)