Saana Korhonen

Kaupunginvaltuutettuna Järvenpäässä

Työhyvinvointi on yksilöllinen asia

Työhyvinvointi on asia, jonka jokainen työntekijä kokee eri tavalla. Se, mikä tuo toiselle hyvän ja turvallisen olon työyhteisössä, voi toisen kokemus samasta yhteisöstä ollakin päinvastainen.

Työntekijöiden tulee voida luottaa oman tiiminsä tai osastonsa esihenkilöön. Siksi esihenkilöiden koulutus ja osaaminen ovat tärkeä osa, kun halutaan parantaa työhyvinvointia. Aiemmat työpaikat ja kokemukset vaikuttavat myös vahvasti hyvinvoinnin kehittymiseen. Mikäli työntekijä on aiemmassa työpaikassaan kokenut esimerkiksi luottamuspulaa työnantajaansa kohtaan, voi luottamuksen rakentaminen uuteen organisaatioon olla työntekijälle vuosia kestävä prosessi. ”Tulenko kuulluksi? Pitävätkö lupaukset työvuorojen, lomien, kehittämisen ja koulutuksen suhteen? Miten työnantaja suhtautuu henkilöstön edustajiin ja liiton luottamusmiehiin?”

Työntekeminen on, paitsi viimeisen vuoden, myös viimeisen kymmenen vuoden, aikana muuttunut. Itseohjautuvuus korostuu, ja voi tuoda uudenlaisia haasteita työyhteisöön. Siinä, missä toinen työntekijä on kuin kotonaan saadessaan itse organisoida työtänsä, voi toinen työntekijä kokea itsensä epävarmaksi ja sen myötä työntekemisen itsessään jo valtavaksi haasteeksi.

Kuntapuolella haasteensa tuo myös olemassa olevien rakenteiden byrokraattisuus, mikä voi huonolla johtamisella tehdä itseohjautuvuuden saattamisesta käytäntöön tuskaista. Jalkauttaminen ja sen onnistuminen vaativat jatkuvaa seurantaa työnantajalta, mikä voi nopeasti ajateltuna olla ristiriidassa itseohjautuvuuden ydintarkoituksen kanssa.

Kaupungin on oltava hyvä ja luotettava työnantaja työntekijöilleen. On tärkeää, että esihenkilöt osaavat kohdata jokaisen työntekijän, eikä se kaikessa moninaisuudessaan aina ole helppoa.

Työntekijät ovat voimavara, josta ei tule säästää. Henkilöstöä on koulutettava, on lisättävä joustavuutta ja annettava työntekijöille aidot vaikuttamismahdollisuudet oman työnsä sisältöön ja toteuttamiseen. On varmistuttava siitä, että esihenkilöillä on riittävästi työkaluja saada työhyvinvointia paremmaksi ja sen myötä työntekijöille hyvä kokemuspohja tulevia tehtäviä varten.
(Julkaistu Keski-Uusimaassa 27.5.2021)